Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς κανένα πρόσθετο και αποτελεί τον χυμό του καρπού της ελιάς.

Το ελαιόλαδο δίνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων ( 9 ανά γρ. ) με όλα τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.

Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των λιπαρών ουσιών με το μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και στερολών που ‘κτίζουν’ την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν απέναντι σε διάφορες μορφές καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Το λάδι από ελιές που συλλέγονται πρώιμα έχει πικρή και πικάντικη γεύση, ενώ το λάδι που προέρχεται από πιο όψιμες ελιές, έχει πιο γλυκιά γεύση.

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για διάστημα έως και 24 μήνες από τη στιγμή παραγωγής του ( εφόσον συντηρηθεί σωστά ). Σε μεγαλύτερο διάστημα, το ελαιολαδο χάνει το ευχάριστο άρωμά του, ταγγίζει και γίνεται όξινο.

Το θόλωμα του λαδιού σε χαμηλές θερμοκρασίες - ή κατά τη φυσική εξαγωγή του - είναι μια φυσική ιδιότητα που δεν μειώνει την ποιότητα του ελαιολάδου.

To χρώμα του ελαιολάδου εξαρτάται κατά προτεραιότητα από την ποικιλία, την εποχή συγκομιδής και την περιοχή καλλιέργειας της ελιάς.