Το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς προστίθεται σε όλα σχεδόν τα μεσογειακά φαγητά και εδέσματα. Είναι το μόνο λάδι που χρειαζόμαστε στην κουζίνα, διότι είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμο και παραδοσιακό.

Η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL.

Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, το δυνατό φως, τη ζέστη και τον αέρα γιατί προκαλούνται οξειδώσεις και υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου.

Η σκουρόχρωμη γυάλινη συσκευασία είναι προτιμότερη γιατί προστατεύει το λάδι από το φως και τον ήλιο.

Αποφύγετε την τοποθέτηση των λευκοσιδηρών συσκευασιών σε σημεία με υγρασία.

Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη σταθερότητα στο τηγάνισμα με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές χωρίς να χάνει τα ωφέλιμα συστατικά του. Στις υπόλοιπες μαγειρικές πρακτικές, μην βάζετε όλο το ελαιόλαδο της συνταγής εξαρχής. Χρησιμοποιήστε ελάχιστο στην αρχή και προσθέστε το υπόλοιπο στο σερβίρισμα για να απολαύσετε τη γεύση αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για το παρθένο ελαιόλαδο και επαυξάνονται όταν αυτό είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Γι’ αυτό δείξτε προσοχή στα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα του προϊόντος.